Здатність зосереджуватися, швидко реагувати й боротися з інфекцією. А також ризик стати жертвою діабету й ожиріння, гіпертонії та інших серцево-судинних захворювань.
Цього досить, щоб утратити сон від занепокоєння.
Тож жодні дієти для схуднення не допоможуть. Навіщо худнути? Худнути не треба, треба позбуватися об’ємів. Тіло має бути сухим, підтягнутим і важким, адже міцні кістки й м’язи — важчі за жир.
Але жири — фундаментальний чинник здорового харчування людини, особливо тієї, що живе в холодному кліматі. Навіть якщо людина мешкає в жаркому кліматі й постійно пітніє, у її раціоні все одно мають бути «легкі» жири, тобто ненасичені. Саме вони захищають організм від вільних радикалів: подвійний зв’язок розгортається й «захоплює» вільний радикал. До речі, що більше сонця, то більше в організмі утворюється вільних радикалів, тому в Середземномор’ї так популярна оливкова олія. А в холодному кліматі потрібні «важкі» жири.
Дефіцит жирів в організмі — це проблеми у статевій сфері, з гормональною системою, з кисневим обміном. До речі, речовина сурфактант, що забезпечує всмоктування кисню в легенях (нею вкриті альвеоли), постійно витрачається й на 99,9 % складається з жиру. Тобто жир критично важливий для організму.
Учені з’ясували, що страви, багаті на оливкову, вершкову олію (особливо топлене масло) та інші жири, здатні підвищувати больовий поріг. Деякі продукти мають властивість поліпшувати настрій. Північні сардини, тунець, лосось і волоські горіхи, багаті на омега-3 жирні кислоти, істотно впливають на наше самопочуття.
Тіло завжди «налаштовується» на вид діяльності їжею; сказати йому словами «ти не їси, але робиш» не вийде — воно розуміє мову фізіології. Випили солодкий чай або з’їли цукерки — за пів години, коли глюкоза скінчиться, захочеться їсти знову. А що саме? Дієтолог запитає: «Що вам більше до вподоби: м’ясо чи солодке?» — і лише залежно від відповіді організм «зрозуміє», куди ви рушите за годину: до фізичної роботи чи до відпочинку. Якщо любите м’ясо — потягне на солоне; під солоне «вуглеводний» перекус не годиться. У першій половині дня (гормони — це білки) краще їсти білкове, а в другій — щось поживніше, жирніше й гаряче.
Якщо після роботи за комп’ютером (а це вже за пів години) вас морозить і хилить у сон — це гіпоксія, нестача кисню. Організм хоче вдихнути, щоб увімкнувся видих. А ви п’єте каву, чай, тонізуючі напої, тобто робите ще гірше. Коли організм утомився, йому потрібні жир і гаряче. Продукти жиророзчинні, вони налаштовують тіло на спокій і сон.
Утома, нестача сну, нездорове харчування призводять до двох станів — токсикозу та гіпоксії. Людина може перебувати або в одному стані, або в іншому, або в обох водночас. Будь-яка онкологія починається з тканинної гіпоксії.
Тканинна гіпоксія — це нездатність організму повноцінно отримувати кисень. Людина дихає на повні груди, а її клітинам бракує кисню.
Люди думають: якщо важко дихати, значить, треба дихати менше, бо легені не справляються. Треба допомагати своїм легеням і ниркам. Дуже багато людей із надмірною вагою — це люди з набряком… Лихо токсикозу й гіпоксії в тому, що ці стани ніяк не проявляються. Людині можна порадити подихати, провентилюватися, але лише після автоматичного увімкнення стимульованого режиму кровотоку все повернеться на круги своя. А поки в організмі бракує жирів для виробництва сурфактанту, а також білків, що займаються транспортом кисню.
Артрози й артрити — наслідок токсикозу, коли в кістки відкладаються токсини. Організм жиророзчинні токсини, яких не може вивести, відкладає в жир, а водорозчинні — у суглобові сумки, у кістки.
У таких станах дієвим є спеціальний «Реаформуючий м’язово-зв’язковий масаж», що допомагає зняти накопичену втому, відрегулювати сон, позбутися хронічного токсикозу й тканинної гіпоксії, а значить — допомогти організму забезпечити себе достатньою кількістю енергії. Звісно, усе це добре в комплексі зі здоровим способом харчування.